Placek po zbójnicku z mięsem mielonym.

Zazwyczaj w skład tej potrawy wchodzą placki ziemniaczane oraz gulasz mięsny z dodatkiem warzyw np. papryki. Można jednak użyć do niej także mięsa mielonego. Placek po po zbójnicku czy inaczej placek po cygańsku nie będzie przez to mniej smaczny, a łatwiej go będzie przygotować.

Kupując mięso na gulasz trzeba kroić je w kostkę, a przy mięsie mielonym rzuca się je od razu na patelnię, więc jest mniej pracy z przygotowaniem potrawy. Dalej przygotowuje się placek po cygańsku normalnie, według posiadanego przepisu. Sposobów na przygotowanie tej potrawy jest wiele. W najbardziej rozpowszechnionym przepisie wrzuca się na patelnię mięso (w tym przypadku mielone), dodaje warzywa, zwykle paprykę lub pieczarki oraz cebulę. To wszystko trzeba dusić przez chwilę na patelni i nadzienie na placek po cygańsku mamy już gotowe, trzeba tylko dodać soli i pieprzu do smaku. Farsz ten nakłada się na większy placek ziemniaczany. Po nałożeniu go placek składa się na pół. Można też nałożyć farsz na jeden mniejszy placek ziemniaczany i nakryć drugim.

Dodaj komentarz